H. SMAJLJE SRDANOVIĆ – predsjednik IZ Plav-Gusinje u New Yorku, čestitao svim muslimanima Novu 1439. Hidžretsku godinu

0
126

Sa akšam namazom u četvrtak 21. Septembra 2017. godine, nastupa nova muslimanska / hidžretska godina. U četvrtak je 01. muharrem, prvi dan nove 1439.h.g. Tim povodom upućujem najiskrenije čestitke svim muslimanima i muslimankama širom svijeta a posebno našim članovima.

Muslimansko računanje vremena počinje od preseljenja Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu. Nakon trinaest godina poslaničke misije u Mekki, čiji je cilj bio da potakne ljude na razmišljanje o samo Jednom Bogu, kao najuzvišenijoj istini, Poslanik Muhammed a.s. je dobio zapovijed da širenje misije Islama nastavi u Medini.
To Preseljenje Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu muslimani su nazvali Hidžra i označili ga kao najvažniji momenat ne samo u životu Allahovog poslanika Muhammeda a.s., nego u povijesti muslimana uopšte. Veliki značaj koji je Hidžra imala u povijesti muslimana bio je razlog da muslimani upravo ovaj momenat uzmu za početak računanja svog vremena.
Hidžra je označila početak novog doba u povijesti čovječanstva. Ona je promijenila svijet za sva vremena i za sve generacije, jer je pokazala da postoje ljudi koji su spremni da svoje lične interese žrtvuju u korist općeg dobra čovječanstva.

Prisjećajući se ovog velikog događaja, upućujemo dove Allahu s.w.t. da nam u novoj godini olakša nedaće s kojima se susrećemo i da nam život ispuni ljubavlju prema Njegovom dinu. U to ime želim svim muslimanima i muslimankama uspješnu i berićetnu novu 1439. hidžretsku godinu. Bujrumte u naš Bošnjački Islamski Kulturni Centar sa familijama u petak 22. Septembra 2017. godine, da zajednički obilježimo stupanje u Novu Hidžretsku godinu.

H. Smajlje Srdanović – predsjednik Islamske Zajednice i Kulturnog Centra Plav-Gusinje u New Yorku